Skip to content
Menu

Muslinglas

Muslinglas, Musslinglas, Mousslinglas eller tyskans Musselinglas är ett glas med ett repeterande frostat mönster. Mönstret är oftast litet och detaljerat, det ska efterlikna muslintyg – därav namnet. Det har sitt ursprung i 1850-talets Frankrike. Tillverkningen spreds till övriga Europa, alla glasbruk och glasmästerier hade sina egna namn på mönstren som oftast bara var ett nummer. Samma mönster kunde alltså heta nr. 2 hos en tillverkare medan det hette nr. 15 hos en annan. Intresset för muslinglas ebbade ut under 1900-talets första hälft, men har på senare tid blivit populärt igen. Jag kan återskapa i princip alla av de uppåt 100 olika mönster som fanns en gång i tiden. Ni kan få det på valfritt glas och i valfri tjocklek.

Floatglas, munblåst, restover, kulturglas, härdat, laminerat, brandglas, isolerglas, energiglas, färgat, överfångsglas med flera.

Allt muslinglas tillverkas på beställning. Jag kan placera mönstret på glaset efter önskemål, till exempel mönsterpassning eller centrerat på vardera glasbit. Det går även att kombinera med en bård eller ett motiv om så önskas. Muslinglas kan ni få i halvfrostat, helfrostat och i vissa fall inverterat.

-Halvfrostat är det vanligaste, frostad bakgrund med mönster i klarglas som ger viss insyn.

-Helfrostat är både bakgrund och mönster frostat vilket inte ger någon insyn. Mönstret blir dock inte lika tydligt.

-Vissa mönster kan man få inverterade, då får man ett frostat mönster på en klar bakgrund vilket ger god insyn.

Nikglas
Fanthyttan 520
711 96 Storå
Org.nr 870129-0754, VAT-nr SE870129075401
Godkänd för F-skatt