Skip to content
Menu
Nikglas_Logotyp

Konstglasmästare Niklas Lundberg Unikt glashantverk med passion och precision

Om Nikglas

Jag heter Niklas Lundberg och har arbetat som glasmästare sedan 2005. Sedan dess har glas varit min passion och mitt stora intresse. 2016 började min resa som konstglasmästare. Idag driver jag företaget Nikglas i min ateljé i Bergslagen i byn Fanthyttan ca 40 minuter norr om Örebro. Jag är intresserad av hantverk i största allmänhet, traditionellt hantverk i synnerhet. Förr var man inte sparsam med detaljrika utsmyckningar. Tiden kring förra sekelskiftet ligger mig varmt om hjärtat då allt skulle vara extravagant. De flesta känner till snickarglädje, men jag vill slå ett slag för fönsterglädje! 

Vi erbjuder följande tjänster: 

Start

Blyinfattningar

Ett blyinfattat fönster kan göras på två olika sätt. Det vanligaste är med blyprofiler som löds samman kring glasbitarna. Denna process har knappt ändrats något under alla hundratals år man tillverkat blyinfattningar. Den modernare metoden uppfanns av Louis Comfort Tiffany under 1880-talet. Istället för en blyprofil som löds samman vid varje skarv så består hela skarven mellan glasen av lödtenn. För att lödtennet ska fästa på glaset kläs varje glasbits kanter med kopparfolie. För att få en ännu vackrare blyinfattning kan man måla motiv, mönster och skuggor i olika färger på glaset. Färgen bränns fast i glaset i en brännugn i flera hundra grader och blir permanent.

Dekorativ blästring, etsning och slipning

Motiv och mönster som blästras, etsas eller slipas på glaset blir permanent. Det är inte bara en vacker dekor utan kan även ge insynsskydd utan att hindra dagsljus från att komma in genom glaset. Från små diskreta motiv eller bårder till ett helfrostat glas. Det går att få i flera olika nyanser och djup, på önskat glas och tjocklek.

Floatglas, härdat glas, laminerat glas, brandglas, isolerglas, råglas, färgat glas, överfångsglas, restover, munblåst glas med flera.

Förgyllning

Något som verkligen drar blickar till sig är förgyllt glas. Förr i tiden var detta en vanlig syn i våra städer. Skyltfönster och i överljus ovanför entrédörren till höghus var det vanligaste. Det förekom även på innerdörrar och annan inredning. Guldet får en fantastisk lyster bakom glaset och reflekterar minsta lilla ljus. Det går att få i olika nyanser beroende på vilken karat bladguldet har. Man kan få det i matt, högblankt eller ännu bättre, en kombination av detta.

Glasskyltar

Under 1800-talets senare hälft till och med 1900-talets början prydde glasskyltar våra städer. Ville man ha en exklusiv skylt som syntes väl och drog blickarna till sig hade man en förgylld glasskylt. Den förgyllda glasskylten syntes väl i dagsljus, men även under dygnets mörkare timmar, då guldet reflekterar minsta lilla ljus från månskenet eller gatornas gaslampor. Genom att bearbeta glasets yta som förgylldes blir skylten än mer reflekterande. Tänk er en reflex fast i guld! När elektriciteten gjorde sitt intåg kunde skyltarna belysas med glödlampor och senare neon, man ville modernisera och glasskyltarna byttes ut. Behovet försvann och kunskapen om hur dessa tillverkades gick förlorad.

Ismaglas

En gång i tiden massproducerades Ismaglasen på fabrik. Dess storhetstid var kring 1960- och 1970-talet. Det fanns uppåt tio olika mönster. Vad är då ett Ismaglas? Det är ett glas som har en kombination av obehandlat klart glas, blästrat glas och isblommeglas/limflisning (glue chipping). Ett vanligt fönsterglas blästras, vissa delar maskeras och förblir oblästrade. Vissa delar av de blästrade sektionerna behandlas med ett särskilt lim som drar med sig glasets yta när det torkar och bildar ett oregelbundet mönster i glaset. Produktionen av Ismaglas är sedan länge avslutad, vilket blir ett stort problem för de som fått ett sådant glas skadat. Det går oftast inte att få tag på ett Ismaglas och där kommer jag in i bilden. Mig veterligen är jag den enda i Sverige som tillverkar Ismaglas. Detta går att få i olika glastjocklekar och olika glastyper.

Muslinglas

Muslinglas, Musslinglas, Mousslinglas eller tyskans Musselinglas är ett glas med ett repeterande frostat mönster. Mönstret är oftast litet och detaljerat, det ska efterlikna muslintyg – därav namnet. Det har sitt ursprung i 1850-talets Frankrike. Tillverkningen spreds till övriga Europa, alla glasbruk och glasmästerier hade sina egna namn på mönstren som oftast bara var ett nummer. Samma mönster kunde alltså heta nr. 2 hos en tillverkare medan det hette nr. 15 hos en annan. Intresset för muslinglas ebbade ut under 1900-talets första hälft, men har på senare tid blivit populärt igen. Jag kan återskapa i princip alla av de uppåt 100 olika mönster som fanns en gång i tiden. Ni kan få det på valfritt glas och i valfri tjocklek.

Floatglas, munblåst, restover, kulturglas, härdat, laminerat, brandglas, isolerglas, energiglas, färgat, överfångsglas med flera.

Allt muslinglas tillverkas på beställning. Jag kan placera på mönstret på glaset efter önskemål, till exempel mönsterpassning eller centrerat på vardera glasbit. Det går även att kombinera med en bård eller ett motiv om så önskas. Muslinglas kan ni få i halvfrostat, helfrostat och i vissa fall inverterat.

-Halvfrostat är det vanligaste, frostad bakgrund med mönster i klarglas som ger viss insyn.

-Helfrostat är både bakgrund och mönster frostat vilket inte ger någon insyn. Mönstret blir dock inte lika tydligt.

-Vissa mönster kan man få inverterade, då får man ett frostat mönster på en klar bakgrund vilket ger god insyn.

Speglar

Av mig kan ni beställa specialgjorda speglar. Dekorblästring av spegelns fram- eller baksida. Blästras baksidan lämpar det sig mycket väl att bakgrundsbelysa spegeln, man får då en integrerad belysning som lämpar sig väl i exempelvis badrum, provhytter eller som sminkspegel. Blästringen på baksidan kan även målas om man önskar en färgsatt dekor, till exempel text eller logotyp. Jag kan även antikbehandla spegeln så att den ser antik eller sliten ut.

Övrigt glas

Förutom fönsterglas tillverkar jag exempelvis lyktor, fat, skålar och lampskärmar.

Beställningsinformation

Allt glas tillverkas på beställning. Hör av er för aktuella priser och leveranstider. Måtten anges i millimeter; bredd x höjd. Måtten som anges ska vara glasmåtten. Skickar inom hela Sverige samt utrikes. Glasen skickas välemballerade, helt inneslutna i frigolit inuti en måttanpassad trälåda. Skicka gärna din beställning eller eventuella frågor via epost.

Nikglas_Logotyp

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss med frågor eller beställningar. 

Namn *
E-post *
Meddelande
Nikglas
Fanthyttan 520
711 96 Storå
Org.nr 870129-0754, VAT-nr SE870129075401
Godkänd för F-skatt